Filozofia Reiki – cele 5 principii reiki

Ca orice sistem de dezvoltare personala si reiki are la baza niste principii cunoscute sub numele de “Cele 5 principii Reki”. Aceste principii puse in practica zilnic stau la baza dezvoltarii oricarui practicant de Reiki.

Cele 5 principii reiki se predau in general la nivelul 1 in majoritatea stilurilor insa in Gendai Reiki stilul care mi-a cazut cu tronc si pe care am ales sa il predau, aceste principii se predau la nivelul 3 si tot timpul m-am intrebat de ce Hiroshi Doi sensei cel care a creat Gendai Reiki a ales le le includa abia in cursul de nivel 3. Cand am inceput sa predau am inteles..

Reiki a aparut datorita cautarilor unui om de a atinge iluminarea si nicidecum de a creea o noua terapie. Partea terapeutica a reiki-ului a venit ca o consecinta secundara si nu e de lepadat insa scopul practicantului de reiki trebuie sa fie atingerea iluminarii.
Iluminarea in reiki inseamna atingerea unei stari de armonie, de pace interioara, de calm.
Mikao Usui a lasat practicantilor de reiki cele 5 principii reiki ca sa le fie ghid pe calea atingerii acestei stari.

Doar astazi (Kyo dake wa)

 • Nu te înfuria (Ikaruna)
 • Nu te îngrijora (Shinpai suna)
 • Fii recunoscator (Kansha shite)
 • Munceste din greu (Gyo wo hageme)
 • Fii bun cu ceilalti (Hito ni shinsetsu ni)

Aceste principii ar trebui sa stea la baza tuturor actiunilor unui practicant de reiki si reprezinta filozofia sistemului reiki, filozofie peste care se trece cu mare usurinta sarind repede la partea terapeutica.

DOAR AZI  – Viata noastra este o succesiune de clipe PREZENT. Nu traim in trecut nu traim pentru viitoar ci traim in clipa aceea de prezent si asa cum traim acea clipa de prezent o construim pe urmatoarea si pe urmatoarea si tot asa. Ar trebui ca in fiecare clipa de prezent sa fim constienti de noi, de gandurile noastre, de actiunile noastre.

 1. NU TE INFURIA – fi constient de emotiile tale. Restabileste-ti echilibrul mental si emotional. Furia te raneste atat pe tine dar si pe cei din jur.
  Daca sta in puterea ta sa schimbi ceva in cadrul unei situatii, schimba, daca nu poti schimba atunci accepta acea situatie asa cum e si mergi mai departe. Furia ta nu o sa schimbe acea situatie, nu o sa iti dea inapoi ceva ce ai pierdut ci din contra iti va face mai mult rau si in

  plus poate face rau si altora asa ca NU TE INFURIA

 2. NU TE INGRIJORA – fa ce crezi ca e bine pentru tine si pentru societate. Frica, teama, ingrijorarea te va ajuta sa te pierzi. Niciodata o frica nu o sa schimbe situatia in care esti. Daca iti e frica de ceva asta nu inseamna ca vei inlatura prin frica ta situatia respectiva ba din contra e foarte posibil ca Universul „sa comploteze” ca sa te vindece de acea teama si te va pune fata in fata cu acea situatie ca sa iti arate ca nu e chiar asa de rau cum credeai.
  Daca iti e frica de sarpe nu va alunga sarpele din viata ta. Daca iti e frica de boala nu frica te va vindeca. Daca ai grija zilei de maine nu va veni abundenta peste tine. Asa ca daca frica sau ingrijorarea nu iti rezolva nimic de ce sa o mai ti?… asa ca NU TE INGRIJORA
  Deschide-te catre Univers, fa lucrurile cat poti tu de bine si lasa Universul sa aiba grija de rest iar tu continua sa iti pastrezi pacea mintii.
 3. FII RECUNOSCATOR – fii recunoscator pentru tot ce ai indiferent daca ai putin sau mult. Fii recunoscator fata de toti cei care au contribuit prin ceva ca tu sa ai: sanatate, confort, mancare, etc.
  Ca tu sa ai ceva, zeci, sute sau poate mii de oameni au contribuit si poate niciodata nu te-ai gandit la ei. Fa un experiment si gandeste-te cati oameni au contribuit ca tu sa ai tot ce ai prin casa inclusiv casa. Si iti dau un exemplu ca sa intelegi la ce ma refer.
  Sa luam sifonierul. Au contribuit: cei care au taiat copacul, cei care au transportat lemnul, cei care l-au facut scanduri, cei care au proiectat modelul, cei care au taiat scandurile la dimensiuni, cei care au asamblat, cei care au depozitat, cei care au transportat, cei care ti l-au vandut. Si m-am referit doar la partea de lemn daca intram si pe celelalte componente: balamale, cuie, lac, adeziv plecand de la minereu si pana ajung sa fie folosite in sifonierul tau, oho cati oameni gasim.
  Si asa poti sa iei fiecare obiect din casa, casa in ansamblu ei, mancare si da poti fi recunoscator inclusiv celui care te plateste sa lucrezi ceva

  chiar daca nu iti place jobul pe care il ai J
  Fii recunoscator tuturor oamenilor care au contribuit ca tu sa ai si sa fi. Fii recunoscator plantelor si animalelor care se sacrifica pentru ca tu sa poti manca si astfel sa traiesti.
  Daca in fiecare zi vei FII RECUNOSCATOR s-ar putea sa nu te mai infurii pe cel care iti greseste stiind ca sunt sanse ca el sa fie unul din cei care au lucrat ca tu sa ai ceva.

 4. MUNCESTE DIN GREU – nu se refera neaparat la a sparge pietre de dimineata pana seara ci mai repede la a munci cu tine. Invata, fi constient de ce e in jurul tau, cresti pe toate planurile, fi OM.
  Ca practicant reiki ai posibilitatea sa iti dezvolti latura spirituala, sa iti cresti frecventa de vibratie prin autotratament zilnic, prin exercitiile de curatare, de purificare existente la fiecare nivel. Nimic nu vine de la sine, nimeni nu te va trage dupa el iar daca o va face ce se intampla cand iti da drumul? Nimic nu se intampla peste noapte dar daca exersezi si lucrezi cu tine rezultatele or sa apara asa ca MUNCESTE DIN GREU.
 5. FII BUN CU CEILALTI – esti parte dintr-un intreg fie ca iti place fie ca nu. Suntem celule ale unui organism urias pe care il putem denumi UNIVERS. Ca acest organism sa functioneze trebuie ca celulele lui sa fie in stare buna asa ca degeaba esti tu bine daca celulele de langa tine scartie, „organul” nu functioneaza asa ca si tu ai de suferit deci fa tot ce poti pentru „celulele” din jurul tau ca si cum ai face pentru tine. Cineva mult mai intelept decat mine spunea „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” deci FII BUN CU CEILALTI

Daca intelegem aceste 5 principii care reprezinta coloana vertebrala a sistemului Reiki si daca le punem in practica in viata de zi cu zi consecintele vor fi uluitoare si nu va mai fi nevoie sa ne raspundem la intrebarea „de ce se inbolnavesc maestrii reiki” probabil se imbolnavesc pentru ca pot.
Boala nu e un dusman ci e un ghid pe calea dezvoltarii spirituale. E un prieten care uneori cu blandete alteori cu duritate te avertizeaza ca ai ratacit drumul si sta in puterea ta sa revii pe cale sau sa te pierzi.
Invata sa te cunosti, cere si ti se va da, bate si ti se va deschide.
Nu uita viata e o succesiune de alegeri si fiecare alegere pe care o facem produce consecinte asa ca fi intelept, alege tot timpul cu inima.

This Post Has One Comment

 1. Mulțumesc! Se pare că cineva,acolo sus,trage bine sforile destinului. Sau să fie doar o coincidență că ieri, pe neașteptate, m.am hotărît să.mi iau zilele libere, iar azi,dis de dimineață, să intru pe grup,unde tot întâmplător am dat de o postare a dv? Coincidență sau sincrodestin, cu spune prietenul Deepak Chopra? Cred că viața are regulile ei … Despre Reiki, știam ceea ce știe toată lumea,de la revoluție încoace, e ..ceva, ceva cu energie…punct și atât. Habar nu aveam că acea spirală pe care eu o vedeam din când în când și acel sentiment că e cineva lîngă mine care mă îndrumă, au de fapt legătură cu Reiki. Întâmplător, am găsit într.o seară o postare despre simbolurile Reiki, atunci am recunoscut spirala aceea ce o vedeam din ce în ce mai des…. Am înțeles că am ceva in comun cu Reiki, dar încă nu știu ce….sau nu e timpul potrivit… Dar stiu că există o legătură,,, pentru că eu, personal chiar nu știu mare lucru,dar primesc semne care ,încet, mă îndrumă spre Reiki. Dar nu.mi fac griji,acum știu că la momentul potrivit ,toate se vor așeza pe făgașul lor. Am încredere. Vă mulțumesc pentru tot ce-ați scris.,mai am de citit ceva, …. Cred că cel ce va scos in calea mea, a știut el, ceva. M.am regăsit în cuvintele dv ,mi.ați confirmat multe idei și gânduri pe care le aveam,dar nu le.am spus încă nimănui, nu toată lumea înțelege…și mai ales,nu știu dacă va mai spus cineva, vorbiți și pe înțelesul profanilor,al celor care sunt mult pe lîngă acest subiect.
  Mulțumesc ! Namaste!

Comments are closed.

Close Menu