Hatsurei-ho

Hatsurei-ho

Scopul unui practicant de reiki trebuie sa fie dezvoltarea personala cu toate componentele ei: dezvoltare spirituala, dezvoltare mental – emotionala si dezvoltarea fizica (vindecarea).

Toate aceste componente se sprijina una pe alta si se potenteaza deci nu trebuie mers doar pe o directie cu ar fi vindecare lucru pe care il fac majoritatea practicantilor Reiki ci trebuie mers in paralel cu toate aceste componente: mental – emotional, spiritual si as putea sa afirm ca astea doua conduc catre a a trei si anume vindecarea fizica.

Cand vibratia noastra creste si cand emotiile si tot ce tine de mental: frici, frustrari, regrete etc. sunt intelese si acceptate vindecarea fizica se produce uneori si peste noapte.

Cunoscand toate astea intemeietorul sistemului Reiki sensei Mikao Usui recomanda elevilor sai care facusera nivelul 2 sa practice zilnic o metoda de curatare si purificare pe care a numit-o Hatsurei Ho – metoda de generare a energiei spirituale.

Hatsurei Ho este combinatie de alte trei tehnici ce se studiaza la nivelul 1:

Kenyoku – perierea uscata

Respiratia cu lumina (Hikari no Kokyu-ho)

Respiratia prin palme (Gassho Kokyu-ho)

Haturei este o metoda care te ajută să creşti spiritual si sa devii un canal Reiki mai bun.

Va prezint mai jos acest exercitiu asa cum este el prezent in Gendai Reiki:

Te aşezi pe podea (în stilul Seiza-pe genunchi, cu picioarele sub tine) sau pe un scaun. Elimini toate tensiunile din corp şi te relaxezi. Închizi ochii uşor. Ţii spatele drept. Îţi aduci atenţia în Tanden. Ţii ambele mâini pe genunchi, cu palmele în jos.

(2) Mokunen (Focalizarea)

Aceasta înseamnă că-i spui în tăcere subconştientului: „Încep Hatsurei-ho”.

(3) Kenyoku (Îmbăierea uscată sau  Curăţarea prin periere)

 1. Pui degetele mâinii tale drepte aproape de partea de sus a umărului stâng, cu vârfurile degetelor deasupra scobiturii din faţa marginii umărului (unde clavicula întâlneşte umărul). Ţii palma întinsă.
 2. Deplasezi palma în jos, peste piept, în linie dreaptă, peste „V-ul” sternului (unde întâlneşte cutia toracică), spre şoldul drept, în timp ce faci respiraţia Hado.
 3. Repeţi procedura pe partea dreaptă, folosind mâna stângă. O deplasezi, ţinând palma întinsă, de la umăr, în linie dreaptă, peste stern, către şoldul stâng.
 4. Repeţi procedura, încă o dată, pe partea stângă.
 5. Pui degetele mâinii drepte pe mijlocul antebraţului stâng, cu vârfurile pe margine, îndreptate spre exterior.
 6. Deplasezi mâna dreaptă, cu palma întinsă, în jos, pe exteriorul braţului, până la vârfurile degetelor, ţinând între timp, braţul stâng întins şi apropiat de corpul tău.
 7. Repeţi procedura pe partea dreaptă, cu mâna stângă pe antebraţul drept şi deplasând-o în jos, de-a lungul braţului drept, până la vârfurile degetelor.
 8. Repeţi procedura pe partea stângă, cu mâna dreaptă pe antebraţul stâng şi deplasând-o în jos, de-a lungul braţului stâng, până la vârfurile degetelor.
 • Te conectezi la energia Reiki.

Ridici mâinile cât mai sus, în aer, vizualizezi şi simţi vibraţia/lumina Reiki curgând prin mâinile tale şi revărsându-se în întregul tău corp.

 • Joshin Kokyu-ho (Respiraţia de curăţare)
  1. Inspiri şi expiri calm, pe nas. Ambele mâini stau pe genunchi, cu palmele în sus şi uşor curbate, ca şi când ai ţine câte un ou în fiecare. Îţi aduci mintea în Tanden şi o păstrezi acolo. Respiri natural, într-o manieră relaxată şi eliberezi tensiunile din corp.
  2. Pe măsură ce inspiri, îţi imaginezi sau vizualizezi că lumina albă Reiki vine prin creştetul capului, în jos, până în Tanden şi se răspândeşte în întregul tău corp. În acelaşi timp, îţi imaginezi că toate tensiunile dispar şi te simţi relaxat.
  3. Pe măsură ce expiri, faci respiraţia Hado, cu sunetul „Haa”, pronunţat uşor dar ferm. În acelaşi timp, îţi imaginezi că lumina care ţi-a umplut întregul corp emană înafară, prin piele şi se răspândeşte la infinit.
  4. Repeţi 2 şi 3, timp de câteva minute sau cât doreşti.
 • Gassho

Aduci ambele mâini împreună, ţinându-le în faţa pieptului (ca în rugăciune), cu puţin mai sus de inima ta.

 • Seishin Toitsu (Concentrare)
  1. Păstrezi Gassho şi îţi aduci atenţia în Tanden. Îţi imaginezi că respiri prin mâini.
  2. Când inspiri, vizualizezi lumina Reiki curgând prin mâinile tale, pe linia Hara şi umplând Tanden-ul.
  3. Când expiri, faci respiraţia Hado şi vizualizezi lumina Reiki acumulată în Tanden radiând spre exterior, prin mâinile tale (atenţia ta trebuie să rămână pe respiraţie).
 • Mokunen

Duci mâinile înapoi pe genunchi, cu palmele în jos. Îi spui în tăcere, subconştientului tău: „Am terminat Hatsurei-ho”. Deschizi ochii şi scuturi mâinile, în toate direcţiile, timp de câteva secunde.

This Post Has One Comment

 1. Mulţumesc! Am practicat za-zen mulţi ani de zile şi nu aş fi crezut că aceste tehnici de respiraţie reiki sunt atât de asemenătoare cu cele din za-zen. Acum am înţeles…multe. M-am luminat 🙂 Namaste!

Comments are closed.

Close Menu