Reiki este un sistem energetic simplu si usor de inteles. Fara tehnici complicate si cu o filozofie care te poate ajuta sa devii o versiune mai buna a ta sau mai bine spus sa alegi sa fii o versiune mai buna.
Odata ce ai participat la un curs si ai primit initierea esti conectat / reconectat cu sursa de energie universala numita in cadrul acestui sistem, reiki. O energie benefica care utilizata zilnic iti imbunatateste sistemul imunitar, iti scade nivelul de stres si astfel ai ocazia sa reintri in echilibru si sa te vindeci pe toate planurile: fizic, mental, emotional si spiritual.

Reiki este un sistem holistic de vindecare dar si o cale de crestere spirituala. Reiki s-ar putea traduce ca energia universala a vietii. Este vorba de energia ce sustine tot ce se afla in noi si in jurul nostru. Alte denumiri ale acestei energi sunt: chi, ki, prana.
Sistemul Reiki a fost intemeiat de sensei Mikao Usui in 1922, de atunci in mai putin de 100 de ani acest sistem s-a raspandit in toata lumea existand milioane de practicanti si sute de sisteme Reiki.
Sistemele de reiki traditional pe care le predau periodic: Gendai Reiki si Komyo Reiki Kai sunt sisteme care au ca linie de initiere de la Mikao Usui sensei cel care a infiintat primul sistem Reiki si pana la cei care au infiintat aceste doua sisteme, Hiroshi Doi sensei – Gendai Reiki si Hyakuten Inamoto – Komyo Reiki Kai doar maestri japonezi.

Aceste sisteme au 4 nivele.
In cadrul fiecarui nivel se incepe cu prezentarea exercitiilor si practicilor de terapiei in vederea vindecarii personale dar si a celor din jur si se continua cu exercitii si practici de dezvoltare personala astfel incat capacitatea de a transmite Reiki sa creasca. Chiar si asa fiecare nivel are un specific:
In primul nivel accentul se pune pe vindecarea personala si pe cresterea capacitatii de transmiterea a energiei reiki. Practicantul de nivel 1 poate insa sa faca terapie si altor persoane.
In cadrul celui de al doilea nivel practicantul invata sa foloseasca simbolurile reiki in cadrul terapiilor. Capacitatea de transmitere a energiei Reiki se dubleaza prin initierea de nivel doi. Incepand cu acest nivel practicantul invata sa transmita energia Reiki si sa faca terapie la distanta si chiar in timp. Practicantiilor de nivel doi li se preda alte tehnici de crestere personala, practici care utilizate zilnic il fac sa devina o persoana mai buna pe toate planurile, sa devina ancorat in realitate, sa isi dezvolte capacitatile extrasenzorilale si sa devina un canal mai bun pentru energia reiki.
In cadrul nivelului trei
 accentul se pune pe dezvoltarea personala, pe integrarea principiilor reiki in viata de zi cu. Capacitatea de transmitere a energiei reiki creste. Practicantul de reiki ajuns la acest nivel are toate cunostintele pentru a se dezvolta in armonie cu mediul inconjurator si a face fata provocarilor de zi cu zi. Multi practicanti de reiki se opresc aici insa pentru cei care vor sa ajute la raspandirea reiki-ului si sa jute si alte persoane sa practice reiki sunt incurajati sa studieze si al patrulea nivel.
Nivelul patru este nivelul de maestru reiki sau mai corect spus este nivelul de profesor – instructor de reiki. In cadrul acestui nivel practicantul de reiki invata cum sa predea reiki, cum se fac initierile si cum sa se dezvolte ca OM.